Konut Satışlarına Yeni Düzenleme!

0
1454

Kabul edilen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında ön ödemeli konut satış sözleşmelerine de yeni düzenlemeler getiriliyor.

İnşaat sektörünün hızlı gelişimi ve konut satışlarındaki artış, beraberinde yeni düzenlemeleri de zorunlu kılıyor. Bu amaçla düzenlenen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, konut satışlarına da tüketici lehine yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor.

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanunda, konut teslim süresi ve sözleşmeden dönme hakkı madde 44 ile madde 45’te açıklanıyor. Burada yer alan hükümlere göre, ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemiyor.

Kanunda yer alan maddeler 44 ve 45’inci maddeler şöyle;

Konutun teslimi

 

Kanunun 44. Maddesi konut teslimiyle ilgili süreyi düzenliyor. Buna ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemiyor. Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte zilyetliğin devri hâlinde de devir ve teslim yapılmış sayılıyor.

Sözleşmeden dönme

Aynı kanunun 45. maddesinde ise bu kez tüketiciye yapılan sözleşmeden dönme hakkı getiriliyor.  Bu maddeye göre ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketiciye, herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı tanınıyor.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebiliyor.

Sözleşmeden dönülmesi hallerinde satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemiyor. Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da sözleşmenin yerine olağan koşullarla yapılacak bir taksitle satış sözleşmesinin konulmasına ilişkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hâllerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemiyor.

Kanunda  tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgenin, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 90 gün içinde tüketiciye geri verilmesi gerekiyor.  Ayrıca satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketicinin de on gün içinde tüm kazanımlarını iade etmesi gerekiyor.