8 Mart Dünya Kadınlar günü yaklaşırken, bugün geldiğimiz medeniyet seviyesine katkıları açısından hiç de göz ardı edemeyeceğimiz kadar değerli olan Türk Kadınının emeğini ve değerli çalışmalarını bir kez daha paylaşmak istedik sizlerle. Türk kadınının cesaretini, gücünü ve başarısını tüm dünyaya kanıtlayan, ilklere imza atmış tüm değerli büyüklerimizi bir kez daha minnetle anıyoruz…
İlk Türk Kadın Kimyacı: Prof. Dr. Remziye Hisar
Fransa Sorbonne Üniversitesi’nden mezun olan ilk Türk kadınıdır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın kimyacısıdır. 1992 yılında yaşamını yitiren Cumhuriyet kadını Remziye Hisar; 1933 – 1936 yıllarında İstanbul Üniversitesi’nde kimya ve fiziko kimya doçenti olarak görev yapmıştır.
İlk Türk Kadın İnşaat Mühendisi ve Voleybolcu: Sabiha Rıfat Gürayman
1910 yılında Manastır’da dünyaya gelen ve İstanbul Kız Lisesi mezuniyetinden sonra 1927’de Yüksek Mühendis Mektebi’ne ( bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi) giren Güreyman; Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisidir. Anıtkabir’in inşaatında 10 yıl boyunca başmühendis olarak görev yapmıştır. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ise ilk kadın voleybolcusudur.
İlk Türk Kadın Mimar: Prof. Dr. Leman Cevat Tomsu
Türkiye’de mimarlık diploması alan ilk iki kadından biridir.( Bir diğer değerli Mimarımız ise Sn. Münevver Belen’dir) Sn. Tomsu İstanbul Mimarlar Odası’na kaydolan ilk kadın mimar olarak Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.
1936-1959 arasında 17 uygulama projesi yapan Tomsu, 1938-1954 arası katıldığı yarışmalarda 5’i birincilik olmak üzere 14 ödül almıştır. İlk ürünleri olan Gerede ve Emirdağ CHP Evleri’nden belediye bürosunda gerçekleştirdiği plaj soyunma kabinleri, çocuk bahçesi, yüzme havuzu gibi projelerden yarışma projesi olarak hazırladığı banka yapısına kadar tüm eserlerinde dönemin mimarlık yaklaşımlarını yansıtan modernist sade bir yaklaşım sergilemiştir.
İlk Kadın Doktor: Safiye Ali
1891 yılında İstanbul’da doğan Safiye Ali, Amerikan Kız Koleji’nden mezundur. Balkan Savaşı sırasında cepheden gelen birçok yaralıyı gördükten sonra doktor olmaya karar vermiş ancak dönemin imkansız koşullarından dolayı tıp eğitimi almak için Almanya’ya gitmiştir. Burada kadın ve çocuk hastalıkları üzerine eğitimler alan ve Kurtuluş Savaşı bitiminde yurda dönerek Cağaloğlu’nda açtığı klinikte tedavilerine başlayan Safiye Ali; Türkiye’yi yurtdışında düzenlenen birçok tıp kongresinde temsil etmiştir.
İlk Türk Kadın Heykeltıraş: Sabiha Bengütaş
Atatürk, İsmet İnönü, Abdülhak Hamid, Ahmet Haşim, Bedia Muvahhit gibi tarihimizin dev isimlerinin heykellerini yapan Sabiha Bengütaş, ilk kadın heykeltıraşımızdır.
İlk Türk Kadın Avukat: Süreyya Ağaoğlu
Tarihimizin ilk kadın avukatı olan Süreyya Ağaoğlu, Çocuk Dostları Derneği’nin de kurucusudur. Milletlerarası Hukukçular Komisyonu üyeliği de yapmış olan Ağaoğlu, Milletlerarası Barolar Birliği Yönetim Kurulu İdari Heyet Üyesi ve aynı zamanda kadın hakları savunucusu olarak önemli görevlerde bulunmuştur.
İlk Türk Kadın Pilot: Sabiha Gökçen
1912 yılında Türkiye’nin ilk uçağını kullanan ve Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen; Türkiye’nin ilk kadın askeri pilotudur. Atatürk’ün, Türk kadınının her alanda başarılı olabileceğine inandığını göstermek için kendisini yetiştirdiği bilinmektedir.
İlk Türk Kadın Fotoğrafçı: Semiha Es
İlk Türk Kadın Muhasebeci ve Banka Müdürü : İclal Ersin
İlk Türk Kadın Gazeteci : Selma Rıza
TC İlk Kadın Bakanı : Prof. Dr. Türkan Akyol
lk Türk Kadın Milletvekili : Benal Arıman
İlk Türk Kadın Büyükelçi : Filiz Dinçmen
İlk Türk Kadın Hemşire : Esma Deniz
ve ilklere imza atmış daha nice değerli büyüğümüzü minnetle anıyor ve başta annelerimiz olmak üzere bugünlere gelmemizde büyük emekleri geçen tüm kadınlarımıza teşekkürü borç biliyoruz.