Biyofili; ‘yaşama ve yaşayan sistemlere karşı duyulan sevgi’ anlamına geliyor. Bu yönüyle son dönemde mimaride de gündeme gelmeye başladı.
Biyofilik tasarımın temel hedefi; insanların daha hızlı iyileşebileceği hastaneler, çocukların daha başarılı olacağı okullar, çalışanların daha verimli olacağı ofisler yaratmak. Yani hayatımızın parçası olan, yaşadığımız, çalıştığımız ve eğitim aldığımız mekanların yaratıcı tasarımı ile insanların daha hızlı iyileşebileceği hastaneler, çocukların daha başarılı olacağı okullar, çalışanların daha verimli olacağı ofisler, dolayısıyla mutlu toplumlar yaratmak. Yeşil mimaride binaların çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ön plana çıkıyorsa da, bunun bütünsellik sergilememesi nedeniyle biyofilik tasarım bu eksikliği kapatmayı amaçlıyor. Bu tasarım yapısının temel felsefesi doğadan ders almak, doğal unsurları korumak, zarar görmüş veya kaybolmuş değerleri tamir etmek ve iyileştirmek üzerine kurulu.
Bireyler kendilerini doğal ortamda hissedebiliyor
Tasarım uzmanları Bill Finnegan ve Stephen Kellert’ın eseri olan “Biyofilik Tasarım: Yaşamın Mimarisi” belgeseli çevreye duyarlı iç tasarımların, insanların çalışırken bile doğa ile ilişkilerini olumlu etkileyebileceğine işaret ediyor. Hatta biyofilik tasarıma sahip olan binaların ve yaşam alanlarının insanları doğaya daha fazla yaklaştırdığına dikkat çekiliyor. Biyofilik tasarımı ‘doğanın insanı nasıl etkilediği ile ilgili bir kavram’ olarak tanımlayan Finnegan’a göre, biyofilik unsurların kullanıldığı binalar, kişiyi doğaya yakınlaştırıyor. Biyofilik tasarımım temel unsurları arasında doğal havalandırma, doğal aydınlatma, doğal süreç veya ürünlere benzeyen formlar ile doğal manzaralar yer alıyor. Bu sayede insanlar iç mekanda bile olsalar, kendilerini doğal ortamda hissedebiliyorlar. Bu mimari tarzın örnekleri arasında Washington’da bulunan Ronald Reagan Havaalanı, Oxford Doğal Tarih Müzesi ve New York’ta bulunan Bank of Amerika Kulesi var.